Från sin tid på ABB till dagens megaprojekt som ska ställa om Sverige från en ”brun till grön” ekonomi, har Henrik sett industrins investeringsiver på nära håll, med en byggares glasögon. I Henriks egen resa, från att hantera globala industriprojekt till att arbeta med lokala entreprenörer i megaprojekt, finns det viktiga lärdomar att dra. Genom att kombinera internationell erfarenhet med förståelse för lokala förhållanden lyfter Henrik fram de nyckelfaktorer som behövs för att lyckas med fastighetsinvesteringar i en industriell kontext.
När ett industriföretag investerar i en ny anläggning för produktion, forskning eller kontor, ligger fokus på det som ska finnas i byggnaden, i form av t ex produktions- eller testutrustning, snarare än på byggnaden i sig. Inte heller äger alla industriföretag sina byggnader, utan låter en extern part uppföra bygget för att sedan hyra lokalerna. Byggnation är därför sällan en kärnkompetens i ett industriföretag, utan mer av ett ”must have”. Även om man är världsledande på att utveckla och tillverka en viss produkt, så har ett byggprojekt en annan affärslogik och en mer lokal leverantörsbas än vad man är van vid.
De ofta utvecklade och väl fungerande strategierna och verktygen för inköp av råmaterial, komponenter och tjänster inom industrin fungerar därför inte alltid när det gäller byggentreprenader. Det kan vara så enkelt att förfrågningsunderlag i form av policyer och riktlinjer inte är anpassade till byggprojekt eller saknas på det lokala språket, vilket ställer till det för en lokal byggentreprenör som helst inte vill göra affärer på engelska.
Men det finns oftast mer än ett sätt att strukturera affären med en byggentreprenör på. Många gånger är tid helt avgörande inom den tillverkande industrin. Det finns deadlines för produktlanseringar att ta hänsyn till eller omedelbara behov av kapacitetsökningar. De interna processer som finns för styrning (governance) av investeringar och utvecklingsprojekt tar många gånger inte hänsyn till att man faktiskt inte vet vad en byggnad kommer att kosta, helt enkelt för att man inte är klar med sin kravbild. Men spaden måste likväl i jorden för att inte tappa nya intäktsmöjligheter. Val av affärs- och samarbetsmodell för själva byggentreprenaden är därför viktigt att ta ställning till tidigt i ett investeringsprojekt.
Ett industriföretag är ofta lite ovan rollen som byggherre och rätt form och nivå på samarbeten med externa konsulter i form av projektörer, arkitekter, inköpare, jurister, projektledning, byggledning, projektekonomi, kontraktsadministration och olika typer av rådgivare, är helt avgörande för att industriföretag ska lyckas med sina bygg- och fastighetsrelaterade investeringar.
Personligen har jag haft stor nytta av att arbeta både inom traditionell byggverksamhet och industrin, här i Sverige och internationellt. Nyckeln till framgång är att ta hänsyn till parternas förutsättningar. Det vill säga att ta fram underlag och kontrakt som beaktar lokala förhållanden men som ändå inte går på tvärs mot industrikoncerners globala perspektiv. Att förstå att snö kan vara en utmaning för ett byggprojekt, vilka konsekvenser en sen tilläggsbeställning kan få och att det inte är helt okomplicerat att hantera sidoentreprenörer, stärker relationen mellan beställare och utförare. Oavsett vad du ska bygga.
Henrik Melkstam
henrik.melkstam@coreco.se
0766-41 97 04