I vårt senaste webbinarie diskuterades dessa frågor med tunga representanter från byggbranschen: Stefan Engdahl, ordförande i Byggherrarna, och Catharina Elmsäter-Svärd, VD på Byggföretagen.
Byggandet står still men behoven är enorma
Sverige står inför ett betydande behov av nya bostäder, modern infrastruktur och energieffektiva lösningar. Samtidigt minskar bostadsbyggandet drastiskt. Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Byggföretagen, beskriver en tudelad bransch där vissa aktörer har mer att göra än någonsin medan andra, särskilt bostadsutvecklare, kämpar med vikande efterfrågan och kostnadsexplosioner.
“Det finns ett enormt behov av att både bygga nya bostäder och att rusta upp befintlig infrastruktur. Men osäkerheten i ekonomin och långa processer gör att många projekt inte blir av.”
Regelverk och tillståndsprocesser skapar hinder
Samtidigt präglas branschen av en annan stor utmaning. Under webbinariet lyftes de långa tillståndsprocesserna och den komplexa regleringen av byggprojekt. Stefan Engdahl, ordförande i Byggherrarna, pekade på att det idag kan ta upp till tio år att få tillstånd för större projekt, jämfört med ett år under slutet av 1980-talet.
“Tiden är en avgörande faktor. Om vi ska kunna bygga mer och snabbare måste vi korta ner processerna och använda moderna verktyg, exempelvis AI, för att effektivisera tillståndshanteringen.”
Catharina Elmsäter-Svärd tillägger: ”Det är lätt att fokusera på direkta kostnader i ett byggprojekt, men vi får inte glömma att tid också är pengar. När processer drar ut på tiden ökar kostnaderna, vilket i slutändan påverkar slutpriset på bostäder och infrastruktur.”
Produktivitet och innovation – vad kan vi göra bättre?
En annan viktig diskussion handlade om produktivitet i byggsektorn. Både Elmsäter-Svärd och Engdahl betonade vikten av samverkan mellan byggföretag och byggherrar för att effektivisera byggprocesserna och minska slöseri.
”Vi har en styrka i Sverige i att vi är duktiga på samarbete. Men vi måste bli ännu bättre på att använda standardisering och industrialisering för att sänka kostnader och bygga mer effektivt,” säger Elmsäter-Svärd.
Ett område som lyftes särskilt var hur vi kan skapa mer standardiserade bygglösningar. Att använda beprövade byggsystem, där moduler och prefabricerade lösningar får större genomslag, kan både snabba upp byggandet och sänka kostnaderna.
Brist på kompetens är en utmaning för framtiden
En ytterligare utmaning är kompetensförsörjningen. Byggbranschen behöver fler yrkesarbetare, samtidigt som många utbildningsprogram har lagts ner eller tappat i popularitet.
”Vi måste arbeta långsiktigt för att göra byggbranschen mer attraktiv, särskilt för unga och kvinnor. Det handlar om att visa att det finns karriärvägar och att byggsektorn är en bransch med framtid,” säger Elmsäter-Svärd.
Stefan Engdahl påpekar att kompetensförsörjningen inte bara handlar om att rekrytera fler, utan också om att säkerställa att rätt kunskap finns på plats för att möta framtidens behov.
Vad händer nu?
Samtalet avslutades med en fråga om framtiden: Vad kan vi göra för att skapa en bättre balans mellan behov och kapacitet i byggbranschen?
Mikael Sjölund från Coreco summerade samtalet med att peka på vikten av att kombinera långsiktiga planer med snabbfotade beslut.
”Vi behöver politiska beslut som möjliggör kortare processer och en mer dynamisk byggmarknad. Samtidigt måste vi i branschen ta vårt ansvar för att öka produktiviteten, minska slöseri och främja innovation.”
Sverige står inför en rad stora samhällsutmaningar, men om bransch, politik och myndigheter arbetar tillsammans kan vi skapa en byggsektor som är mer effektiv, hållbar och framtidssäkrad.
Vill du se webbinariet? Klicka här för att ta del av inspelningen.
Samuel Lindén
samuel.linden@coreco.se
0705-14 42 88